Take-home-message voor elke patiënt


Interview met dr. Tamara Aipassa, cardioloog en leefstijlarts, over de manier die zij bedacht om elke patiënt een 'take-home-message' mee te geven. 

 

Wat is precies je idee: 

Ik geef elke patiënt een A4-tje mee dat ik tijdens het consult invul. Hierop kan de patiënt teruglezen wat besproken is: uitslagen van onderzoeken, wat is precies de diagnose, wat is het plan, welke acties zijn afgesproken, Maar ook bij wie de patiënt terecht kan met welke vragen/klachten. 

 

Wat was de aanleiding: 

Eigenlijk maakte ik bij alle consulten altijd wel een tekeningetje over wat ik probeerde uit te leggen aan de patiënt. Of ik schreef een paar steekwoorden op over bijvoorbeeld de diagnose. Ik merkte dat patiënten het waardeerden om iets ‘fysieks’ mee naar huis te krijgen. 

Verder is natuurlijk bekend dat er maar heel weinig blijft hangen van de informatie die tijdens een consult door een arts gegeven wordt. Patiënten zijn vaak gespannen, waardoor al minder informatie binnenkomt. Laat staan als je ook nog eens slecht nieuws moet brengen. Vaak horen ze daarna niks meer. En dit is allemaal te begrijpen. 

Een groot deel van mijn actielijst bestond uit vragen beantwoorden over bijvoorbeeld doseringen van medicatie of wat te doen bij bijwerkingen. Dingen die ik vaak tijdens het consult al verteld had, maar die dus niet waren blijven hangen. 

Ik ging hierover nadenken en dacht: eigenlijk is het raar dat in het dossier een heel verslag komt te staan over het consult en de huisarts krijgt een uitgebreide brief, maar de patiënt krijgt niks. Terwijl het toch over hem of haar gaat. 

Tegenwoordig kan de patiënt wel zelf zijn dossier inzien, maar hier moet hij dan ook maar de vaardigheden voor hebben. En dat heeft niet iedereen. En zelfs als de patiënt dit wel kan, is nog maar de vraag of hij de brief naar de huisarts kan begrijpen. Deze staat meestal vol afkortingen en medisch jargon. En dat is logisch, want het gaat ook om correspondentie tussen twee medici. Als je deze in Jip-en-Janneke-taal gaat schrijven, wordt het een epos van drie kantjes, daar zit niemand op te wachten. 

Dit alles maakte dat ik dacht: dat moet makkelijker kunnen. 

 

Wat zijn de reacties: 

Het is mijn meest bekeken post op LinkedIn. Van patiënten krijg ik heel veel enthousiaste en heel dankbare reacties.

 

Wat kost het?

Aan tijd hooguit een halve minuut, ik schrijf tijdens mijn uitleg. 

Aan geld: 30 A4-tjes per poli-dag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.