
‘Goedemorgen, u bent verbonden met huisartsenpraktijk De Geduldige Patiënt. Blijft u aan de lijn, er zijn nog vier wachtenden voor u.’
‘U spreekt met de assistente van huisartsenpraktijk De Geduldige Patiënt. Bedankt voor het wachten. Waarmee kan ik u helpen? U wilt een afspraak bij uw huisarts? Mag ik vragen wat uw klacht is? Oh, dat vertelt u liever niet. U begrijpt hopelijk dat ik u beter kan helpen als ik weet wat er aan de hand is. Ik kijk even in de agenda. Uw eigen huisarts zit helaas de komende anderhalve week helemaal vol. Wat ik wel voor u kan doen, is over drie dagen een afspraak inplannen bij onze waarnemer.’
Op bijna elk verjaardagsfeestje komt het onderwerp wel voorbij: de (vaak verontwaardigde) discussies over de huisartsenzorg. Zoals bijvoorbeeld irritaties over het maken van een afspraak. Soms kan het lang duren voordat je de assistente aan de lijn krijgt. Het geduld wordt dan op de proef gesteld en voor een keelontsteking de spoedlijn bellen, is natuurlijk niet de bedoeling.
Moet je vervolgens altijd je lichamelijke of geestelijke ongemakken aan de assistente melden? Zij is wel de ‘toegangsdeur’ om in de spreekkamer te komen.
Tegenwoordig lijkt het bovendien een tombola of je bij je eigen huisarts terecht kan of bij bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, verpleegkundig specialist of physician assistant. Mag je dat weigeren?
De huisartsenzorg was de afgelopen week verschillende keren in het nieuws. Niet in positieve zin. De Telegraaf berichtte bijvoorbeeld over een man die na een verhuizing tweeëneenhalf jaar had moeten wachten op een huisarts in zijn regio.
Het ANP nam in samenwerking met onderzoeksbureau Kieskompas een enquête af waaruit bleek dat lang niet alle Nederlanders binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht kunnen voor een afspraak die geen spoed heeft. Het maakt overigens wel verschil in welke provincie je woont. In sommige gevallen kan de wachttijd oplopen tot maar liefst twee weken. In de provincies Utrecht en Flevoland zijn de problemen het grootst. Zeeland, Friesland en Drenthe zijn de beste provincies om te wonen als je een afspraak bij de huisarts wilt.
Over de maximale wachttijd voordat iemand bij de huisarts terecht moet kunnen, bestaan geen harde eisen. Er worden wel streeftijden gehanteerd. Als deze niet gehaald worden, heeft dit geen consequenties voor de huisarts. Je zult maar net die patiënt zijn die twee weken moet wachten…
Huisartsenzorg is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Ik heb best moeite met de verontwaardiging en het onbegrip die daarmee gepaard gaan. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH) toont ons cijfers dat huisartsen die parttime werken gemiddeld toch nog 44,1 uur per week bezig zijn. Voor huisartsen die fulltime werken is dat gemiddeld 59 uur per week. In veel andere sectoren wordt een 36-urige werkweek als fulltime gezien. Dat is nogal een verschil.
Waar ik normaal gesproken pleit voor meer begrip vanuit de zorgverlener naar de patiënt, wil ik nu pleiten voor het omgekeerde. We moeten als patiënt loslaten hoe het vroeger was, toen je gelijk dezelfde dag bij je eigen huisarts terecht kon.
Voor spoedzaken kun je altijd bij de huisarts of huisartsenpost terecht, waar dan ook. Maar loop je bijvoorbeeld al weken met lichte hoofdpijn rond, dan maakt een dag meer of minder wachten ook niet uit. Je kunt ook kijken naar je eigen verantwoordelijkheden en jezelf kritische vragen stellen. Moet ik voor deze klacht echt naar de huisarts? Kan ik nog een paar dagen afwachten om te kijken of het vanzelf over gaat? Wat heb ik zelf al gedaan om de klacht te verminderen?
Thuisarts.nl vind ik een geweldig initiatief. Door de informatie die hierop te vinden is, is het telefoontje naar de huisarts misschien niet eens meer nodig.
Veel huisartsen werken met praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Voor bepaalde klachten ben je bij deze zorgverleners sneller en net zo goed geholpen als bij de huisarts zelf.
Dus volgende keer als je de huisarts belt: ‘Goedemorgen, u spreekt met de geduldige patiënt. Wat fijn dat ik geholpen word!’
Reactie plaatsen
Reacties
Ondanks het feit dat ik begrip heb van de werkdruk die huisartsen en specialisten hebben heb ik de ervaring dat op korte termijn een afspraak maken bij de huisarts nog steeds lastig is, vooral als je met een virtuele assistent verbonden wordt en je een terugbelverzoek krijgt. Het dan meestal minimaal een week voordat de afspraak gemaakt kan worden.
Klopt, zowel bij de huisarts als bij de specialist is vaak de vraag hoe lang het nog gaat duren. Gelukkig is er in het ziekenhuis tegenwoordig onder in het infoscherm een lopende balk zichtbaar met de uitloop tijden van de specialisten. Bij de huisarts is dit nog niet. Daar kan dus nog meer verbeterd worden.