
Doe jij de deur op slot als je naar het toilet gaat? Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat thuis nog wel eens vergeet. Maar als ik ergens anders ben, gaat de deur op slot zonder er überhaupt bij na te denken. Zo ook in het ziekenhuis.
Ik lag op een driepersoonskamer bij te komen van een ingreep aan mijn hart. Na meer dan twaalf uur platliggen, mocht ik eindelijk opstaan en naar het toilet. Zonder erbij stil te staan, liep ik de badkamer in en deed de deur achter me op slot. Een paar minuten later en voor mijn gevoel enkele liters lichter, kroop ik opgelucht terug in bed.
De opluchting was van korte duur. Een verpleegkundige kwam nogal boos op me afgestapt. Als een klein kind kreeg ik op mijn sodemieter dat ik de deur van het toilet niet op slot had mogen doen. Achteraf gezien heel logisch. De kans op onwelwording was natuurlijk reëel aanwezig. En dan stonden zij voor een gesloten deur.
Als zorgverlener vind ik het vanzelfsprekend dat de toiletdeur niet op slot mag in dit soort situaties. Als patiënt had ik hier totaal niet over nagedacht. Ik was met andere dingen bezig in mijn hoofd. Had de verpleegkundige het vooraf tegen me gezegd, was er niks aan de hand geweest.
Het lijkt misschien een open deur, maar het is wel prettig als je kunt aangeven dat het toilet bezet is. Bijvoorbeeld door een simpel schuifje op de deur: rood: bezet, groen: vrij.
Reactie plaatsen
Reacties
In veel landen is het teken dat het toilet bezet is dat de deur dan dicht is. Ze laten de deur altijd een beetje open, tenzij...Wel weer een eye-openend verhaal. Leuk!